M-16


През Първата световна война

Първата каска, използвана от българската армия, е германският модел М-16.

Войските на Германия започват Първата световна екипирани с т.н. Pickelhaube, изключително красиви шлемове с пика на върха и големи емблеми отпред, но без защитни характеристики, доколкото са изработени от кожа. Огромният брой ранявания в областта на главата показват нуждата от създаване на подходящо защитно средство основно срещу шрапнели и до известна степен срещу куршуми. Един от първите опити в тази насока е челно-лицевата защитна плоча, създадена от генерал Геде за неговата армия. Но тя е непрактична, дава не голяма защита, много е тежка, и така и не се налага масово /произведени са около 1500 бр./. Вместа това германските инженери през 1916 разработват стоманената каска М-16. Формата й е изключително удачна, не случайно английските "чинии", френските каски тип пожарникарски и американските "капаци" отмират с времето, а модерните каски от композитни материали на всички държави са с формата, заложена именно в М-16.

Доставките на каски от Германия започват вероятно през 1917 /появяват се по снимки от лятото на 1917 година/. Общо са доставени около 170 000 броя /според Ludwig Baer, известен автор на книги за историята на германските каски/. Очевидно броят не е достатъчен, доколкото е по-малко от 1/5 от броя на българите, свикани под знамената през Първата световна война. Каските са с оригиналната си грахово-синьо-зелена боя /среща се в няколко нюанса/, нанесена в немските и австрийските фабрики. До сега не съм видял на снимки каквито и да било емблеми, означения или символи на български каски през времето на Първата световна война.

Доставени са и двата варианта на М-16 - класически М-16, при който кожените възглавнички са захванати за кожен ринг и т.н. модел М-17, при който рингът е метален. Освен това, доставяни са и М-16 произведени в Австрия - различават се от немските по това, че нитовете на ушите, за които се захваща ремъкът, са разположени по-високо.

Фабрични маркировки / щампирани в метала близо до ръба от дясно отвътре на каските; две букви - код на производителя, последвани от две цифри - размер 60 до 68/: от каските, които съм имал възможност да видя до сега, се очертават два основни доставчика - ET /Eisenhuttenwerk Thale, Harz/ и Si /Eisenhuttenwerk Schlesien, Paruschowitz/ Oberschlesien/ - изглежда те са главните изпълнители на "Българската поръчка". Освен това съм видял само по една каска от производителите - BF /F.C. Bellinger, Fulda/ и TJ/C. Thiel & Sohne, - Lubeck/, но те са по-скоро изключение, може дори да са останали от германците, които са се били на Балканите. Освен това се срещат относително много каски австрийско производство, без означения.

Следващите снимки показват български войници с каски М16, лятото на 1917 година

/щракнете на снимките за да ги видите по-големи/

.. .

........... .......... ...

Някои български каски имат отвътре този мастилен печат:

София, Българска армия, 1917

 

 

 

Възниква въпросът, защо отдушниците са така издължени, като рогца, а не просто дупки. Разбира се, това не е случайно. Каската дава защита, но само до някъде. Би спряла шрапнели ири заблуден куршум, но пряко пушечно попадение не оставя шанс за войника. Това важи особено за картечарите, наблюдателите, патрулите. За допълнителна защита е създаден т.н. Stirnpanzer - плочка броня, която се закрепва на челната страна на каската, именно за издадените отдушници, като освен това се подсигурява и с ремък през задната страна.

Това дава обяснение и на въпроса защо големите каски /размер 66 до 68/ имат цилиндрични отдушници, докато при по-малките размери - 60 - 64, отдушниците имат мьлко "стъпало". Просто по-малките каски са и по-тесни, а плочките са произвеждани в един размер. Стъпалото компепсира луфта, ето двата варианта, със и без него:

л

Спрях се на челната броня, защото според мен известно количество и от нея е било доставено на България. Смятам, ча на тази снимка ясно се вижда български офицер с М16 и Stirnpanzer /click за по-голяма снимка/:


След Първата световна / по време на Втората световна война

След Първата световна война на България са наложени тежки ограничения. Според Ньойския договор от 1919, войската е ограничена до 33 000 души /включително граничната стража!/. Всички оръжия са намалени съобразно тази бройка, а някои даже и повече /например, нямаме право да имаме военна авиация/. Смятам, че и броят на каските е бил съответно намален и именно това довежда до нуждата от изнамирането на новата М36, когато през 30-тте постепенно ограниченията са преодолени и численият състав на българската войска е увеличен.

Снимката е вероятно от 20-те години, тъй като светлите униформи на офицерите не са фронтови

През време на Първата световна и след нея, чак до 1936 г., М16 остава основната и всъщност единствената каска в българската армия.

От средата на 30-те години, от дясната страна се появява малък трикольор във формата на щит с тънка черна рамка. До 1936 е рисуван ръчно, след това се среща като ваденка.

Дори след появата на М1936, М16 остава на служба. Използва се и във Втората световна, разбира се в много по-малък брой, в сравнение с М36.

През 30-тте години голяма част от наличните каски М-16 са преработени - те са пребоядисани и оригиналните немски кожени амортизатори са подменени с български. Нещо повече, на много каски цилиндричните куки, на които се закачва стандартният свалящ се ремък, са заменени с халки с несменяем ремък от 2 части /оригиналните ремъци са от 1 част, с плъзгащи се катарами за регулиране на дължината/.

Любопитна снимка от края на 20-те или началото на 30-те - Школници от ШЗО, с големи бели черепи и кости, нарисувани на челната страна на каските. /click за за да видите снимките по-големи/
Тук е интересна снимката, използвана като фон - 1935, цар Борис III, принц Кирил, ген. Луков и др. Всичките каски са М16 с изрисуван трикольор.
Български войници с М16. На фронта, края на 1944 или началото на 45 г.

След войната

И след войната добрите стари М16 са на служба. Може би една част са бракувани, но все пак доста остават, може би по-скоро като резерв. Повечето от тях през годините са многократно обновявани, но все пак някои се запазват в оригинален вид.

Първите две снимки показват М16 в оригинален вид от 30-те - ръчно нарисувана емблема, оригинален немски амортизатор с 3 възглавнички, български ремък. Другите снимки показват М16, преминали пълно обновяване в български военни фабрики може би само преди броени години /пребоядисани и с чисто нови амортизатори и ремъци/.

Между другото, нарисувани на ръка или под формата на ваденки, във всички трикольори цветовете са наклонени на ляво. Всички... без този:

 


"Българските Каски" ©2004. Всички права запазени. Моля не използвайте информация, текст или снимки от този сайт без изрично разрешение!

Този сайт е част от

whatsapp spy uk mobile spy site iphone sms spy trial highster mobile locate a phone by gps spying on cellphone catch husband cheating excellent cell spy 2015 iphone spy app store spy mobile spy free for android how to beste spy apps android android rubber iphone spy gadgets here spy phone software reviews link cell phone monitoring software for blackberry press whatsapp spy free track link text messages spy trial monitor app iphone track phone location sms spyware iphone spy programs for cell phones cell phone spy software australia online phone number tracker гдз онлайн